04.10.2017

Za vojnike persijskog cara Darija Velikog, naviknute na duge marševe je rečeno da su na svojim štitovima pekli neku vrstu hleba i na to dodavali sir i urme. Rimski istoričar Marko Porcije Katon je u 3. veku pre nove ere opisao „okruglo testo preliveno maslinovim uljem, biljem i medom ispečeno na kamenu“. Vergilije je u svojoj „Enejidi“ opisao kolače ili okrugli hleb.

Iz iskopina Pompeje koju je Vezuv zatrpao 79. godine, pronađeni su ostaci okruglog peciva. U kuvaru Marka Gavija Apija popisani su sastojci koji se dodaju na podlogu od peciva: pileće meso, pinoli (semenke šišarki bora, važan sastojak mediteranske kuhinje i danas), sir, beli luk, menta, biber i ulje, što su sastojci današnjih pica.

Paradajz je donet u Evropu iz Perua u 16. veku. Siromašno stanovništva iz Napulja je dodalo paradajz svom jelu i stvorilo picu kakvu danas poznajemo.

Sama reč pica (pizza) prvi put se pojavila 997. godine u rukopisu iz Gaete (Gaete), grada na jugu Italije.

Kao podloga za picu koristi se obično hlebno testo od klasičnog brašna. Testo se spravlja od brašna, svežeg ili suvog kvasca, vode, soli, šećera i maslinovog ulja. Nakon mešenja testo se ostavlja da odstoji najmanje 3-4 sata i onda se razvija oklagijom na debljinu 0,5-1cm. Na pripremljenu podlogu ređaju se ostali sastojci pice: paradajz-sos, svež paradajz, sir(najbolje mocarela), šunka, šampinjoni i sl. Mnogi sastojci se na picu stavljaju nakon pečenja, kako bi sačuvali ukus i formu (pršuta, jaja, masline, parmezan, začini itd). Takođe, neke namirnice se spremaju posebno i dodaju na gotovu picu, kao npr. razne vrste povrća i plodovi mora. Kada je sve spremno pica se stavlja na pečenje. Rerna mora biti maksimalno zagrejana, kako bi testo odmah počelo da se peče i kako ne bi upilo sastojke koji su na njemu. Kada se sir rastopi i testo promeni boju, pica je gotova.

Picerija „Nuovo Palazzo Bianco” već 10 godina svog postojanja gaji poseban i nesvakidašnji koncept pripreme testa, pristupa i odnosa prema hrani. Naša kuhinja pripada najvećim delom krajnjem jugu Italije i najbliža je njihovim gastronomskim navikama.

Nešto čime se ponosimo i što nas jako izdvaja od svih je pica testo. Ono je simbioza za 6 vrsta brašna sa ovih prostora. Testo se mesi prvo u velikom prohrom mikseru, a potom se sve ostalo radi isključivo rukama, bez korišćenja bilo kakvih sprava i luminatora za testo.

Pice se peku na krupnoj morskoj soli koju posipamo po debelom šamotu, kratko, na višoj temperaturi nego igde. Sve vrste suhomesnatih proizvoda proverenog su kvaliteta i od proizvođača su iz naše zemlje, parmezan „Grana Padano”, testeninu, suvi kvasac, „balzamico” sirće, maslinovo ulje dobijamo direktno od uvoznika iz Italije.

Izvor: Wikipedia i "Nuovo Palazzo Bianco"

© 2017 Palazzo Bianco. Sva prava zadržana | Izradili Vihor d.o.o.